Luku

2. Pelasta ja poistu turvallisesti

  1. Käy tämän sivun asiat ajatuksella läpi
  2. Suorita sivun lopussa oleva tehtävä

 

Aina on yritettävä pelastaa vaarassa olevat henkilöt, varoitettava muita uhkaavasta tulipaosta, sekä tehtävä hälytys turvallisesta paikasta soittamalla numeroon 112.

Mitä nopeammin hätäilmoitus tehdään (112) sitä nopeammin myös apu saapuu paikalle. Jos kiinteistö on varustettu paloilmoitinlaitteistolla, hälytys kannattaa tehdä paloilmoituspainiketta painamalla. Tällöin ilmoitus välittyy suoraan hätäkeskukseen ja laukaisee kiinteistön palokellot muiden varoittamiseksi.

Alkusammutusta kannattaa aina yrittää mikäli se on omaa turvallisuutta vaarantamatta mahdollista. Parhaassa tapauksessa palon alku saadaan kokonaan sammumaan alkusammutusvälinein.

Palon rajoittamiseksi tehokkain keino on sulkea palotilan ovet ja mahdollisesti ikkunat.

Palokuntaa kannattaa mennä opastamaan onnettomuuspaikalle. Vaikka palokunnan käytössä on erilaisia opasteita paikalla oleva ihminen voi kertoa tärkeitä lisätietoja esim. suoritetuista alkusammutustoimista ja mahdollisista sisään jääneistä ihmisistä.

Poistu turvallisesti

Savu vaikeuttaa poistumisreittien löytämistä. Sinun ja muiden rakennuksen käyttäjien on oltava tietoisia poistumisreiteistä ja niiden käyttöä on harjoiteltava etukäteen, niin kotona kuin työpaikoillakin.


Tulipalo on pimeä

Sulje ovi

Tulipalossa syntyvät savukaasut ovat tappavan myrkyllisiä. Sulje aina ovi perässäsi! Savu tappaa ja levittää tulipaloa tehokkaasti.


Muista sulkea ovet!

Älä poistu savuiseen tilaan

Jos poistumisreitillä on savua, etsi vaihtoehtoinen reitti. Jos asut kerrostalossa ja porraskäytävä on täynnä savua, älä mene portaikkoon. Jos tulipalo ei ole omassa asunnossasi, turvallisin paikka kerrostalossa on oma huoneisto.

Älä poistu savuiseen rappukäytävään!

Älä poistu savuiseen rappukäytävään!

Lisätietoa kodin paloturvallisuudesta

Varmista kotisi paloturvallisuus. Tunnista riskit ja opi toimimaan oikein.