Kappale

4.2 Varusteiden huolto

Kappaleiden edistyminen:

Varusteiden huolto

Huoltamalla varusteita varmistetaan niiden toimivuus tehtävällä ja pidennetään varusteiden käyttöikää. Huolloissa täytyy aina noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Perehdy käyttämiesi varusteiden valmistajan antamiin huolto-ohjeisiin ja paikallisiin toimintatapoihin. Joitakin yleisiä huolto-ohjeita voidaan kuitenkin antaa.

Kuivapuvun huolto

ruisku

Puvun desinfiointiin käytettävä paineruisku

Kuivapuku tulee aina pestä käytön jälkeen, jos siinä on näkyvää likaa. Jos olet hikoillut puvussa, tulee puku huuhdella myös sisäpuolelta ja mahdollisesti myös desinfioida. Käytä puvun pesemiseen ja desinfiointiin valmistajan suosittelemia aineita. Jos huuhtelet puvun myös sisäpuolelta, ole huolellinen puvun kuivattamisen kanssa. Puku homehtuu helposti, jos se ei pääse kuivamaan kunnolla. Älä kuivaa pukuasi lämpimässä paikassa, pintapelastuspukujen valmistamisessa käytetään kylmäaktivointiliimoja, jolloin saumat aukeavat lämmön vaikutuksesta. Tehokkain ja nopein tapa kuivattaa puku sisältäpäin on käyttää tarkoitukseen sopivia puhaltimia.

muokattu

Puhaltimella varustettu puvunkuivausteline

Kuivauksen jälkeen puvun vetoketju voidellaan siihen tarkoitetulla aineella ja mansetit talkitaan, jotta seuraava pukeutuminen olisi sujuvampaa eikä mansetit vaurioituisi pukemisen yhteydessä.

Pinturipuvun-huolto

Ohje puvun huollosta

Muut henkilökohtaiset varusteet

Silmikko pestään ja huuhdellaan ja siihen laitetaan huurteenestoainetta. Paukkuliivi avataan ja annetaan kuivua. Paukkuliivin laukaisumekanismi ja hiilidioksidisäiliö tarkistetaan ja liivi pakataan ohjeen mukaisesti takaisin hälytyskuntoon. Väliasu pestään ja kuivataan. Tarvittaessa valaisin puretaan ja kuivatetaan, ja huolehditaan, että kaikki varusteet ovat kuivat ja huollettu ohjeiden mukaisesti.

Varusteiden pakkaaminen hälytysvalmiuteen

Varusteet huolehditaan takaisin hälytysvalmiuteen ja niiden toimintakunto tulee tarkastaa ennen mahdollista pakkaamista. Remmien ja kiinnikkeiden kunto tulee tarkastaa ja tarvittaessa ne tulee vaihtaa ehjiin. Silmikon tai räpylän remmin katkeaminen voi olla kohtalokas tehtävän onnistumisen kannalta. Valaisimen toiminta tarkastetaan. Pakkaamisesta ja tarkastuksista kannattaa laatia ohje, joka toimii muistin tukena kassia pakatessa.

Pinturikassin-pakkaaminen

Ohje kassin pakkaamiseen

Hyväksi havaittu keino varmistaa varusteiden hälytysvalmius on sinetöidä pintapelastuskassi, kun tavarat on pakattu siihen. Sinettiin merkitään pakkaajan nimikirjaimet tai vakanssinumero, jolloin seuraava käyttäjä tietää, että kuka on vastannut kyseisen kassin pakkaamisesta.