Kappale

5.3 Paikantaminen

Kappaleiden edistyminen:

 Paikantaminen

Paikantaminen tapahtuu etsimällä vastarannalta potilaan takaa jokin kiintopiste. Samalla painetaan mieleen oma sijainti. Tällöin saadaan suora linja, jolla potilas oli kohteeseen saavuttua. Toisen henkilön ottaessa oman linjansa jonkin matkan päästä ensimmäisestä linjasta saadaan linjojen leikkauspisteeseen tarkka piste potilaan sijainnista kyseisellä hetkellä. Jos virta tai tuuli kuljettaa kohdetta, kannattaa kellonaika laittaa ylös, jotta myöhemmin voidaan arvioida, missä kohde oli paikalle saavuttaessa.

Ristiinpaikannus

Ristiinpaikannus

Jos vastaranta ei näy, etäisyyden tai vaikka sumun vuoksi, voidaan paikantaminen tehdä myös samalta rannalta, jolla työskennellään siirtymällä rannalta taaksepäin ja merkkaamalla linja vaikkapa kypärää ja palohansikasta apuna käyttäen. Paikannus näin suoritettuna ei ole aivan yhtä tarkka kuin ottamalla kiintopiste vastarannalta, mutta usein riittävä.

IMG_3177

Paikantamisessa kannattaa käyttää apuna teknologiaa. Etäisyysmittarit antavat varsin tarkan etäisyyden rannasta uhriin. Kameralla tai kännykällä otettu kuva kertoo potilaan sijainnin kuvanottohetkellä ja on tarkastettavissa, milloin tahansa. Lämpökameroiden kehittyminen on mahdollistanut potilaan etsimisen pimeällä.

Kannusta ja opasta potilasta. Viimeisillä voimillaan kamppaileva potilas voi saada tarvittavia lisävoimia, jos hän tietää avun olevan jo lähellä. Ajatus, että nyt on enää hetki jaksettava pysyä pinnalla, edesauttaa jaksamaan viimeisen rutistuksen. Joskus tilanne näyttää erilaiselta uhrin näkökulmasta matalalta veden pinnalta kuin ylempää ja kauempaa katsottuna. Opastamalla omatoimista uhria saatetaan parhaassa tapauksessa varmistaa hänen pinnalla pysymisensä, pyytämällä häntä vaikkapa siirtymään juuri ja juuri pinnalla olevan veneen päälle, jota hän ei ole itse havainnut voimakkaasta aallokosta johtuen.