Kappale

5.1 Alkutoimenpiteet

Kappaleiden edistyminen:

Hälytyksen vastaanottaminen

Hälytyksen vastaanottaja pyrkii samaan aktiivisesti tietoa kohteesta ja pelastettavasta. Ryhmänjohtaja ja toimintaa johtava pelastusviranomainen suunnittelevat reitin kohteeseen ja huolehtivat kaluston riittävyydestä. Paikallistuntemus ja aiemmat kokemukset kohteesta antavat heille arvokasta lisätietoa taktiikkaa suunniteltaessa. Useamman yksikön osallistuessa tehtävälle vahvuudet ja toimintamahdollisuudet tulee ilmoittaa toiminnanjohtajalle: ”Pelastus Keski-Suomi 201 matkalla vahvuudella 4, kaksi pintapelastajaa.”

Matkalla kohteeseen

Sinulla pintapelastajana on vastuullasi henkilökohtaiset varusteesi ja omat taitosi. Vuodenaika, lämpötila, valaistus, tuulen nopeus, potilaiden lukumäärä ja lukuisat muut asiat vaikuttavat varusteisiisi. Tuleva toiminta kannattaa suunnitella mahdollisimman tarkasti ja keskustella eri toimintamallien mahdollisuuksista kohteessa.

Ajomatkat pintapelastustehtävälle saattavat olla pitkiä ja aikaa etukäteissuunnittelulle on hyvin, itse kohteessa on toimittava ripeästi ja tehokkaasti. Sinun pitää pintapelastajana valita tilanteeseen oikea varustus, jotta pystyt toimimaan tehokkaasti ja vaarantamatta omaa tai muiden terveyttä.

Varusteet kannattaa pukea ainakin osittain, mahdollisesti jopa kokonaan, ylle jo asemalla. Matkalla kohteseen tulee turvavyöt olla kytkettynä, jolloin pukeutuminen vaikeutuu merkittävästi. Tarkasta varusteet autossa matkalla kohteeseen. Käy mielessäsi läpi mahdollista tehtävää ja mitä tarvitset sen suorittamiseen. Varusteiden tarkastus kannattaa opetella tekemään aina samalla tavalla, jotta muistat tarkastaa kaikki varusteesi. Alhaalta ylöspäin ja vasemmalta oikealle on hyvä muistisääntö.